Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

YouTube içerik üreticilerini yapay zeka araçlarına karşı koruyacak

Ana Sayfa » Teknoloji » YouTube içerik üreticilerini yapay zeka araçlarına karşı koruyacak
YouTube içerik üreticilerini yapay zeka araçlarına karşı koruyacak

YouTube, platformdaki içerik üreticilerinin yapay zeka kullanılarak ses veya yüz benzerliklerinin kopyalanmasına karşı daha fazla kontrol sahibi olabilmeleri için yeni araçlar geliştirdiğini duyurdu. YouTube’un açıklamasına göre, bu yeni yönetim teknolojisi, içerik üreticilerini ve iş ortaklarını korumayı amaçlarken, aynı zamanda yapay zekanın yaratıcı potansiyelini sorumlu bir şekilde geliştirmeyi teşvik edecek.

Bu araçlardan ilki, “sentetik şarkı söyleme tanıma teknolojisi” olarak tanımlanıyor. İçerik üreticileri ve sanatçılar, bu teknoloji ile yapay zeka kullanılarak seslerinin taklit edildiği YouTube videolarını otomatik olarak tespit edebilecek ve bu içeriği yönetebilecek. YouTube, bu aracın mevcut Content ID telif hakkı tanıma sistemi içerisinde yer aldığını ve gelecek yıl bir pilot program kapsamında test edileceğini açıkladı.

Bu duyuru, YouTube’un geçtiğimiz Kasım ayında müzik yapım şirketlerine yapay zeka ile oluşturulan müzisyen taklitlerini kaldırma imkanı sunma vaadinin ardından geldi. Yapay zeka müzik araçlarının hızla gelişmesi ve kolayca erişilebilir hale gelmesi, sanatçılar arasında eserlerinin izinsiz kopyalanması, taklit edilmesi ve telif hakkı ihlalleri konusunda endişelere yol açtı. Bu yılın başlarında Billie Eilish, Pearl Jam ve Katy Perry gibi 200’den fazla sanatçı, yapay zeka ile izinsiz olarak yapılan taklitleri “insan yaratıcılığına saldırı” olarak tanımlayan bir açık mektup yayınladı ve bu teknolojinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca YouTube, içerik üreticilerinin, aktörlerin, müzisyenlerin ve sporcuların yüz benzerliklerinin taklit edildiği derin sahte videoları (deepfake) tespit edebilecek ayrı bir araç üzerinde de çalışıyor. Bu sistem halen geliştirme aşamasında olup, ne zaman kullanılabilir hale geleceği konusunda net bir bilgi paylaşılmadı.

YouTube, platformda içerik kazıyarak (scraping) yapay zeka araçları geliştirenlere karşı da sıkı önlemler almayı taahhüt etti. Şirket, “İçerik üreticilerinin içeriklerine izinsiz erişilmesi, Hizmet Şartlarımızı ihlal eder” şeklinde bir açıklama yaparak, bu tür aktivitelerin platformda engelleneceğini belirtti. Ancak bu, OpenAI, Apple, Anthropic, Nvidia, Salesforce ve Runway AI gibi firmaların binlerce YouTube videosunu izinsiz olarak yapay zeka sistemlerini eğitmek için kullanmasını engellemedi. YouTube, bu duruma karşı kazıma tespit sistemlerine yatırım yaptığını ve içerik kazıyıcıların platforma erişimini engelleyeceğini açıkladı.

YouTube: Yapay zeka insan yaratıcılığının yerine geçmemeli

YouTube, yapay zekanın insan yaratıcılığını güçlendirmesi gerektiğini, ancak onun yerine geçmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Gelecek teknolojik ilerlemelerin içerik üreticilerinin sesini güçlendirmesini sağlamak için iş ortaklarımızla çalışmaya kararlıyız ve endişeleri gidermek için gereken güvenlik önlemlerini geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YouTube ayrıca içerik üreticilerine üçüncü parti yapay zeka şirketlerinin platformdaki içeriklerini nasıl kullanabileceğine dair daha fazla seçenek sunmayı planladığını ve bu konudaki detayların yıl sonuna doğru paylaşılacağını duyurdu.

YouTube içerik üreticilerini yapay zeka araçlarına karşı koruyacak - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER

RASTGELE İÇERİKLER

Yenilikçi Kadran ve tartışmalı fiyat Google Chrome üçüncü taraf çerezlere dokunmayacak Siri’nin yeni yapay zeka özellikleri iOS 18.3 ile geliyor ChatGPT mağazası ücretsiz kullanıcılara yeni özellikler sunuyor PlayStation 5 güncellemesi oyunlara katılmayı kolaylaştırıyor Çin, AMD ve Intel işlemcilerine yönelik yeni kısıtlamalar getirdi

FACEBOOK'TA BİZ

TemaFabrika

Hoşgeldiniz

Eski Kafa Herkes Burada - Tüm Hakları Saklıdır