Yediğiniz besinlerin vücudunuzu ve görünümünüzü nasıl etkilediğini her zaman bilseniz de, yedikleriniz aslında beyin sağlığınız üzerinde de büyük bir rol oynar.
Bu noktada beyin sağlığınız ve hafızanız için hangi gıdaların yararlı olduğunu merak ediyorsanız, bir sonraki başlıkta sizin için oluşturduğumuz listeyi gözden geçirebilirsiniz.
İlgili İçerik: İş Yerinde Enerjinizi Artıracak Yiyecekler
Aşağıdaki listede, uzmanların yaşa bağlı hafıza kaybını önlemeye yardımcı olması ve hafızanızı güçlendirmesi için beslenmenizde düzenli olarak dahil etmeyi önerdiği beyin sağlığı için en önemli besin kaynaklarını bulabilirsiniz:
Avokado, yüksek yağ içeriği nedeniyle genellikle kötü bir şöhrete sahip olsa da, bilişsel gerileme oranlarını düşüren ve kan şekeri seviyelerini sabit tutan tekli doymamış yağlarla doludur.
Hem K vitamini hem de folat açısından oldukça zengin olan avokado, beyindeki kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra hafıza ve konsantrasyon ile ilgili beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye de katkıda bulunur.
Sağlıklı bir et alternatifinden daha fazlası olan balık, beynin yakıtı olarak görülür ve öğrenme ve hafıza için faydalı olan Omega-3 yağ asitlerini içerir.
Balığın beyin dejenerasyonunu azaltmaya yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar vardır. Bu yüzden yaşlılarda hafıza azalmasına yardımcı olabilir.
Yaşlandıkça, hafıza işlemeye yardımcı olan beyninizin gri maddesi de doğal olarak azalır. Bu noktada balıktaki Omega-3 yağ asitleri, beyninizin gri madde hacmini artırmaya da yardımcı olabilir.
Diyetinize ekleyebileceğiniz bazı balık ve deniz ürünleri örnekleri aşağıdakileri içerir:
Beyin sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olacağı için rafine karbonhidratları tam tahıllarla değiştirmeniz önerilir. Diğer sağlık yararlarının yanı sıra tam tahıllar, vücudunuzdaki işlenme biçimleri nedeniyle de beyin sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Beyaz ekmekteki rafine karbonhidratların aksine tam tahıllar vücudunuzda daha yavaş parçalanan ve şekerleri yavaş yavaş salınan karmaşık karbonhidratlardır. Beyaz ekmek yerseniz, hızla şekere dönüşür. Bu yüzden vücudunuza çok hızlı şeker salan yiyeceklerden kaçınmaya çalışmanız gerekir. Tam tahıllı besinler gibi karmaşık karbonhidratlar daha yavaş parçalanır, bu nedenle şeker kademeli olarak salınır ve vücudunuzun daha verimli çalışmasına izin verir.
Yüksek şeker alımı, beyin fonksiyonlarında hızlanan bir düşüşle de bağlantılıdır.
Tüm bu sebeplerden ötürü basit karbonhidratlarınızı aşağıdakiler gibi tam tahıl ikameleriyle değiştirmeyi deneyebilirsiniz:
2018 tarihli bir araştırmaya göre; böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi flavonoid içeren meyveler yaşa bağlı bilişsel gerilemeye karşı koruyucu olabilir. Fakat araştırmada, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç olduğu ve etkinin hayvanlarda daha net bir şekilde gösterildiğini kabul edilmiştir.
Çalışmalardan elde edilen kanıtlar karışık olsa da, güçlü bir antioksidan olan E vitamini, nöronları veya sinir hücrelerini Parkinson hastalığı, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve Alzheimer hastalığı gibi hafızayı etkileyen beyin hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir.
E vitamini açısından zengin besinler aşağıdaki şekildedir:
Hafızayı güçlendirmek için yiyip içebileceğiniz iyi besinler olduğu gibi iltihaba neden olan ve özellikle beyin işlevi ve hafıza için kötü olan yiyecek ve içecekler de vardır. Kaçınılması gereken bu gıdaların listesi aşağıdaki şekildedir:
Bu tür gıdaların tüketimine ek olarak, stres, kaygı, uykusuzluk, tiroid sorunları, B12 vitamini eksiklikleri, alkol kullanımı, bazı ilaçlar ve kötü beslenme seçimleri de beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve hafıza kaybına katkıda bulunabilir.
Hafıza fonksiyonları yaralanmalardan, tümörlerden, kanser tedavilerinden ve kafa travmasından da etkilenebilir.
Kahve hafızayı güçlendirebilir. Kahvedeki kafein, beynin bilgiyi işleme yeteneğini geliştiren dinlenme halindeki beyin entropisini artırabilir. Araştırmalar, bireylerin kahve içtikten sonra daha fazla bilgi hatırladığını göstermiştir. Ancak, bu konudaki araştırmalar oldukça karışıktır. Bazı araştırmacılar kahvenin hafıza üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını iddia ederken, bazıları da kısa ve uzun vadeli hafızayı önemli ölçüde etkilediğini iddia etmektedir.
Orta derecede kafein tüketiminin, nörotransmiter adenosini bloke ederek ve dopamin ve norepinefrin gibi diğer nörotransmitterlerin salınımını artırarak kısa süreli hafızayı, dikkati ve uyanıklığı geliştirdiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, aşırı kafein tüketimi, hafızayı ve bilişsel işlevi olumsuz etkileyebilecek kaygı, sinirlilik ve uyku güçlüğü gibi olumsuz etkilere sahip olabilir. Kafein alımının günde yaklaşık 200-300 mg ile sınırlandırılması önerilir, bu da 2-3 fincan kahveye eşdeğerdir.
Aşırı miktarda şeker tüketmek hafıza bozukluğu ile ilişkilendirilir. Yüksek şeker seviyeleri, beynin düzgün çalışma kabiliyetine müdahale ederek bilişsel işlevin ve hafızanın tutulmasının azalmasına neden olabilir. Ayrıca zamanla beyin sağlığını etkileyebilecek insülin direncinde artışa yol açabilir. Vücudun çalışması için biraz şeker gerekli olsa da, beslenmenizdeki ilave şeker miktarını sınırlamak ve bunun yerine meyve ve sebzelerden karmaşık karbonhidratlar ve doğal şekerler tercih etmek önemlidir.
Genel olarak, ne yediğinize dikkat etmenin, beyniniz ve hafızanız da dahil olmak üzere tüm vücudunuz için birçok sağlık yararı olabilir. Küçük değişiklikler bile büyük bir fark yaratabilir. Bu yüzden yeni beslenme biçimleri keşfedin veya hafızanızı güçlendiren bazı besinler ile günlük öğünlerinizdeki belirli yiyecekleri değiştirin.
Yaban mersini, somon, fındık, avokado, yumurta, koyu yapraklı yeşillikler, zerdeçal ve yeşil çay.
Evet, aşırı şeker tüketimi hafıza bozukluğuyla ilişkilendirilir.
Yüksek antioksidan konsantrasyonu nedeniyle hafıza için en iyi içeceğin yeşil çay olduğuna inanılmaktadır.
Evet, somon gibi balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri, gelişmiş hafıza ve bilişsel işlevlerle bağlantılıdır.
Orta düzeyde kafein alımının kısa süreli hafızayı iyileştirdiği kanıtlanmıştır, ancak aşırı kafein tüketiminin olumsuz etkileri olabilir.
B vitaminleri, özellikle B6, B12 ve folik asit, uygun beyin fonksiyonu için gereklidir ve gelişmiş hafıza ve bilişsel fonksiyonla bağlantılıdır.
Hafızanızı Güçlendirmeye Yarayacak Besinler - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Dünya Su Günü 23 Mart 2024
Çalışanlar İçin Ramazan Ayında Beslenme Önerileri 22 Mart 2024
İş Yerinde Enerjinizi Artıracak Protein Bar Yapımı 22 Mart 2024
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
Hoşgeldiniz
Eski Kafa Herkes Burada - Tüm Hakları Saklıdır