Karabük Üniversitesi İtiraf Sayfası adlı Instagram hesabında paylaşılan iddialar, sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Bu iddialara göre, Karabük’teki bazı kadın ve erkek öğrenciler, Afrikalı öğrencilerle birliktelik yaşadıktan sonra HPV ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalandılar. Ancak, bu iddialar gerçeği yansıtmıyor.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, sosyal medyadaki bu iddiaların doğru olmadığını ve herhangi bir HIV ve HPV artışı olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlık tesislerine son günlerde bu konuyla ilgili herhangi bir başvuru olmadığı da ifade edildi.
Karabük Üniversitesi de açıklamayı sosyal medya hesabından paylaşarak iddiaları yalanladı. Açıklamada, ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de sağlık tesislerinde halk sağlığını ilgilendiren bütün hastalıkların yakından takip edildiği ve düzenli kayıt tutulduğu belirtildi. HIV pozitif ve HPV pozitif vakalarında herhangi anlamlı bir değişiklik bulunmadığı vurgulandı. Sağlık çalışanlarının zan altında bırakan iddiaların aksine, sağlık sistemlerinin kayıtsız giriş yapılarak işlem yapılmasına izin vermediği de ifade edildi1.
Bu olay, sosyal medyanın gücünü ve haberlerin nasıl yayıldığını gösteriyor. İddiaların doğruluğunu araştırmadan paylaşmak, yanlış bilgiye yol açabilir. Toplum olarak, bilgiye dayalı ve doğrulanmış haberlere daha fazla önem vermemiz gerekiyor.